Cementtegels in alle kleuren en maten

CEMENTTEGELS in alle kleuren en maten

Cementtegels is de verzamelnaam voor alle tegels met een cementen onderlaag.

Bij de fabricage van deze patroontegels wordt een cementmengsel in een tegel mal gestrooid. Daarop komt een motief mal met het gewenste patroon. In deze motief mal wordt een mengsel van vloeibaar marmerpoeder gegoten. Zodra alle figuren zijn ingekleurd wordt de motief mal verwijderd en wordt het geheel onder hoge druk samen geperst. Het resultaat: een cementtegel. Deze patroontegels ondergaan na persing nog enkele behandelingen alvorens ze klaar zijn voor gebruik. De mogelijkheden in motieven en vormen bij deze tegels met motieven zijn eindeloos. De maten van de motieftegels variëren van 5 x 5 cm t/m 30 x  30 cm. Zeshoekige,achthoekige en zelfs ronde tegels zijn tegenwoordig verkrijgbaar.
Cementtegels werden vroeger al gefabriceerd en eigenlijk is deze kunstvorm nooit verloren gegaan. Deze jaren 30 tegels  kan men indelen naar het land ver herkomst bijvoorbeeld Portugese cementtegels, Marokkaanse cementtegels,Spaanse cementtegels,Franse cementtegels. Waarbij de eerste 2 soorten, de Portugese tegels en de Marokkaanse tegels, wel de belangrijkste zijn. Het verschil in deze soorten tegels met motieven zit hem vooral in de motieven en het gebruikte marmerpoeder. De Portugese tegels zijn onder een hogere druk geperst dan zijn Marokkaanse broertje. Over het algemeen geldt: hoe hoger de druk waaronder de tegels zijn geperst, hoe gladder en fijner het oppervlak. Ook de kwaliteit van de grondstoffen van de toplaag zullen bepalen hoe fijn de toplaag is en hiermee dus ook hoe poreus de tegel zal zijn.

 

Alle verschillende tegels met motieven hebben zo ieder hun eigen karakter en uitstraling. Voor elke wens is er wel een motieftegel te vinden. FLOORZ kan momenteel al met meer dan 1000 ! kleuren werken, wat betekent dat de varianten op een bepaald motief bijna eindeloos zijn…

Cementtegels kopen?
Onderstaand enkele voorbeelden van Portugese tegelvloeren die FLOORZ in haar collectie voert, voor meer informatie breng je een bezoekje aan onze Portugese tegel pagina.

 

cementtegels serie A  cementtegels serie B  cementtegels serie C